De beste plekken om te genieten van de lokale ambachten en kunst aan de Côte d'Azur

4 februari 2023
De beste plekken om te genieten van de lokale ambachten en kunst aan de Côte d'Azur

Een bezoek aan de Côte d'Azur, ook wel bekend als de Franse Rivièra, is niet compleet zonder te genieten van de lokale ambachten en kunst die deze prachtige regio te bieden heeft. De Côte d'Azur is een smeltkroes van cultuur en creativiteit, waar kunstenaars en ambachtslieden uit alle hoeken van de wereld samenkomen om hun werk te tonen en te verkopen. In dit artikel ontdek je de beste plekken om lokale ambachten en kunst aan de Côte d'Azur te bewonderen en misschien zelfs iets voor jezelf te kopen.

Markt van Cours Saleya in Nice

Een van de meest iconische markten in de Côte d'Azur is de bloemen- en kunstmarkt van Cours Saleya in Nice. Deze kleurrijke markt vindt elke dinsdag tot en met zondag plaats en is de perfecte plek om lokale ambachten en kunst te ontdekken. Je vindt hier alles van handgemaakte zeep en keramiek tot schilderijen en sculpturen van lokale kunstenaars. Neem de tijd om door de kraampjes te struinen en te genieten van de levendige sfeer terwijl je op zoek gaat naar unieke souvenirs om mee naar huis te nemen.

Ateliers in Saint-Paul-de-Vence

Het charmante kunstenaarsdorp Saint-Paul-de-Vence is een must-visit voor liefhebbers van kunst en ambacht. Dit middeleeuwse dorpje, gelegen op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee, is al sinds de jaren 1920 een toevluchtsoord voor kunstenaars zoals Picasso en Matisse. Vandaag de dag vind je in de smalle, geplaveide straatjes vele ateliers en galerieën waar je kunt kennismaken met het werk van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Breng een bezoek aan het Atelier Om, waar je handgemaakte keramiek en textiel kunt bewonderen, of duik in de wereld van glaskunst bij La Verrerie de Saint-Paul.

Aardewerk van Vallauris

Vallauris is een klein stadje gelegen tussen Cannes en Antibes, bekend om zijn aardewerk. Het stadje heeft een rijke geschiedenis op het gebied van keramiek, die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de jaren 1950 trok het de aandacht van Pablo Picasso, die hier enkele jaren woonde en werkte. Tijdens een bezoek aan Vallauris kun je een wandeling maken door de smalle straatjes en een kijkje nemen in de vele ateliers en winkels waar lokale pottenbakkers hun prachtige creaties tentoonstellen en verkopen. Bezoek ook het Musée National Picasso-La Guerre et La Paix, gevestigd in een voormalige kapel, waar je een indrukwekkende collectie van Picasso's keramische werken kunt bewonderen.

Antiek- en brocantemarkten in Isle-sur-la-Sorgue

Voor liefhebbers van antiek en brocante is een bezoek aan de beroemde antiekmarkten van Isle-sur-la-Sorgue een must. Dit schilderachtige stadje, gelegen aan de rivier de Sorgue, staat bekend om zijn vele antiekwinkels, galerieën en markten. Elke zondag vindt hier een grote antiek- en brocantemarkt plaats, waar je kunt rondsnuffelen tussen de vele kraampjes met meubels, vintage kleding, sieraden, kunst en ambacht. Bovendien zijn er enkele keren per jaar internationale antiekbeurzen waar je zeldzame collecties kunt ontdekken en misschien wel een verborgen schat op de kop kunt tikken.

Ateliers en galerieën in Biot

Biot, gelegen in de heuvels tussen Nice en Cannes, is een charmant dorp dat bekend staat om zijn glasblazerijen. Het dorp heeft een lange geschiedenis op het gebied van glaskunst, die teruggaat tot de 16e eeuw. Tegenwoordig vind je in Biot een groot aantal ateliers en galerieën waar je glasblazers aan het werk kunt zien en hun prachtige creaties kunt bewonderen en kopen. Een bezoek aan de Verrerie de Biot, waar je het hele productieproces van het glasblazen kunt volgen, mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan dit pittoreske dorp.

De Côte d'Azur biedt een schat aan mogelijkheden om lokale ambachten en kunst te ontdekken en te waarderen. Van de bruisende markten in Nice en Isle-sur-la-Sorgue tot de charmante ateliers en galerieën in Saint-Paul-de-Vence, Vallauris en Biot, er is voor iedereen wel iets te vinden. Neem de tijd om de rijke creativiteit van deze regio te verkennen en je zult gegarandeerd geïnspireerd en verrijkt weer naar huis terugkeren.