Het Château de la Napoule: een betoverend middeleeuws kasteel in Mandelieu-la-Napoule

20 maart 2023
Het Château de la Napoule: een betoverend middeleeuws kasteel in Mandelieu-la-Napoule

De Côte d'Azur, gelegen aan de zuidoostkust van Frankrijk, is bezaaid met prachtige kustplaatsen en adembenemende uitzichten. Het is een betoverende bestemming die een rijke geschiedenis en cultuur kent. Een van de meest fascinerende en minder bekende bezienswaardigheden in deze regio is het Château de la Napoule in Mandelieu-la-Napoule, een middeleeuws kasteel dat een unieke mix van geschiedenis, kunst en romantiek biedt. In dit blogbericht zullen we de charme en het verhaal van dit prachtige kasteel ontdekken.

Een rijke geschiedenis

Het Château de la Napoule is gelegen aan de rand van de Middellandse Zee, in het charmante stadje Mandelieu-la-Napoule, op slechts een steenworp afstand van Cannes. Dit middeleeuwse kasteel, ook wel bekend als het Château de la Mandelieu, werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw door de machtige graaf Raimond Berenger IV van Provence. Het kasteel heeft in de loop der eeuwen verschillende transformaties ondergaan, van een versterkte vesting tot een luxueus landhuis, en heeft vele historische gebeurtenissen en beroemde eigenaren gekend.

In de 19e eeuw raakte het kasteel in verval en werd het grotendeels verwoest. Het was pas in het begin van de 20e eeuw dat het Amerikaanse echtpaar Henry en Marie Clews het kasteel kocht en zich toelegde op de restauratie ervan. Henry Clews was een getalenteerd beeldhouwer en kunstverzamelaar, en samen met zijn vrouw Marie wilde hij het Château de la Napoule omtoveren tot een centrum voor kunst en cultuur. Dankzij hun passie en toewijding werd het kasteel nieuw leven ingeblazen en veranderde het in een waar kunstwerk.

Architectonische pracht en praal

Het Château de la Napoule is een indrukwekkend bouwwerk dat zowel de middeleeuwse architectuur als de invloeden van de latere restauraties weerspiegelt. De buitenkant van het kasteel is een prachtig voorbeeld van de gotische stijl, met zijn hoge torens, kantelen en gekanteelde muren die doen denken aan vervlogen tijden. De binnenkant van het kasteel is net zo betoverend, met prachtig gedecoreerde kamers, houten balken en originele stenen vloeren.

Een van de meest opvallende kenmerken van het kasteel is de indrukwekkende collectie beeldhouwwerken en kunstwerken van Henry Clews, die de muren en kamers sieren. Van groteske figuren tot surrealistische dieren, zijn kunstwerken getuigen van zijn fantasierijke geest en ongelooflijke vakmanschap. Het kasteel herbergt ook een permanente tentoonstelling gewijd aan zijn leven en werk, die bezoekers een unieke kans biedt om zijn artistieke genie te ontdekken.

De betoverende tuinen

De tuinen van het Château de la Napoule zijn zonder twijfel een van de meest betoverende aspecten van deze historische locatie. Ontworpen door Marie Clews en landschapsarchitect Achille Duchêne, strekken de tuinen zich uit over 7 hectare en bieden ze een idyllische omgeving om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de natuur. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende thematische gebieden, zoals de Italiaanse tuin, de rozentuin en de topiary-tuin, die elk een eigen karakter en charme hebben.

Langs de kronkelende paden van de tuinen ontdekken bezoekers talloze verborgen schatten, zoals sierlijke fonteinen, gebeeldhouwde beelden en weelderige bloembedden. De tuinen bieden ook een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en de omliggende heuvels, waardoor ze een ideale plek zijn om te genieten van de rust en de schoonheid van de Côte d'Azur.

Een centrum voor kunst en cultuur

Dankzij het visionaire werk van Henry en Marie Clews is het Château de la Napoule vandaag de dag niet alleen een historische bezienswaardigheid, maar ook een levendig centrum voor kunst en cultuur. Het kasteel herbergt het museum La Napoule Art Foundation, dat regelmatig tentoonstellingen, workshops en culturele evenementen organiseert, gericht op het bevorderen van hedendaagse kunst en het ondersteunen van opkomende kunstenaars.

Bezoekers kunnen ook deelnemen aan rondleidingen door het kasteel en de tuinen, waar ze meer te weten kunnen komen over de geschiedenis, architectuur en kunstwerken die deze betoverende plek tot leven brengen.

Het Château de la Napoule is een verborgen parel aan de Côte d'Azur, die bezoekers een unieke kans biedt om een stukje geschiedenis te ontdekken en te genieten van de prachtige omgeving. Of je nu een liefhebber bent van kunst, geschiedenis, architectuur of gewoon op zoek bent naar een romantisch uitje, dit middeleeuwse kasteel in Mandelieu-la-Napoule is zeker een bezoek waard.