Het historische centrum van Saint-Tropez: een betoverende reis door de tijd

8 maart 2023
Het historische centrum van Saint-Tropez: een betoverende reis door de tijd

Saint-Tropez, gelegen aan de prachtige Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk, is vooral bekend om zijn luxueuze jachten, glamoureuze boetieks en bruisende nachtleven. Toch heeft deze wereldberoemde badplaats een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Griekse en Romeinse tijd. Het historische centrum van Saint-Tropez, of "Le Vieux Saint-Tropez", is een must-visit voor iedereen die op zoek is naar een betoverende reis door de tijd. In deze blog post zullen we u meenemen op een verkenning van de charmante straatjes, de prachtige architectuur en de fascinerende geschiedenis van dit adembenemende stukje Frankrijk.

Begin van onze reis: La Ponche

Onze wandeling door het historische centrum van Saint-Tropez begint bij La Ponche, het oudste en meest pittoreske deel van de stad. Dit voormalige vissersdorp ligt aan de voet van de heuvel waarop de beroemde citadel zich bevindt. La Ponche wordt gekenmerkt door zijn smalle straatjes en kleurrijke huizen die getuigen van een rijk verleden.

Rue des Remparts en Rue de la Citadelle

Vanaf La Ponche volgen we de Rue des Remparts, een straat die langs de oude stadsmuren loopt. Hier vinden we enkele prachtige gebouwen in Provençaalse stijl, zoals het Musée de l'Annonciade. Dit museum is gevestigd in een voormalige kapel uit de 16e eeuw en herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken van beroemde schilders die in de 19e en 20e eeuw naar Saint-Tropez kwamen, zoals Paul Signac, Henri Matisse en Georges Braque.

We vervolgen onze weg naar de Rue de la Citadelle, een straat die ons naar de top van de heuvel leidt, waar de imposante citadel van Saint-Tropez staat. Deze vesting werd gebouwd in de 17e eeuw en biedt een adembenemend uitzicht op de stad en de Middellandse Zee. Binnen in de citadel is het Musée d'Histoire Maritime gevestigd, waar u meer te weten kunt komen over de maritieme geschiedenis van Saint-Tropez en zijn rol als strategische haven.

Place des Lices en Rue Gambetta

Na ons bezoek aan de citadel dalen we af naar de Place des Lices, het hart van het historische centrum van Saint-Tropez. Dit charmante plein staat bekend om zijn levendige markt die elke dinsdag en zaterdag plaatsvindt. Hier kunt u verse producten, lokale specialiteiten, kleding en antiek vinden. Rondom het plein bevinden zich enkele van de oudste cafés en restaurants van Saint-Tropez, zoals Café des Arts en Le Sporting.

Vanaf Place des Lices nemen we de Rue Gambetta, een straat die bekend staat om zijn vele kunstgalerijen, boetieks en ambachtelijke winkeltjes. Deze straat is een waar paradijs voor liefhebbers van kunst, mode en gastronomie.

Rue Allard en Rue du Clocher

We vervolgen onze wandeling langs de Rue Allard, een schilderachtige straat met oude huizen en charmante pleintjes. Hier bevindt zich de Chapelle Sainte-Anne, een klein kerkje uit de 17e eeuw dat de moeite waard is om te bezoeken.

We bereiken vervolgens de Rue du Clocher, een straat die zijn naam dankt aan de iconische klokkentoren die boven de stad uittorent. Deze klokkentoren maakt deel uit van de Église Notre-Dame de l'Assomption, een prachtige barokke kerk uit de 18e eeuw met een opvallende okergele gevel. Binnen in de kerk kunt u enkele prachtige schilderijen en beeldhouwwerken bewonderen, waaronder een houten beeld van de Heilige Tropez, de patroonheilige van de stad.

De haven van Saint-Tropez en het Maritieme Museum

Onze wandeling eindigt bij de beroemde haven van Saint-Tropez, waar luxe jachten naast traditionele vissersboten liggen. Langs de kade staan enkele van de meest emblematische gebouwen van de stad, zoals het Hôtel de Ville en het Maritieme Museum. Dit museum is gevestigd in een voormalige kapiteinswoning uit de 19e eeuw en vertelt het verhaal van de zeevaart en de visserij in Saint-Tropez.

Het historische centrum van Saint-Tropez is een fascinerende plek waar geschiedenis, cultuur en prachtige architectuur samenkomen. Het verkennen van de smalle straatjes, de pittoreske pleintjes en de indrukwekkende monumenten van Le Vieux Saint-Tropez is een ervaring die u niet mag missen tijdens uw bezoek aan de Côte d'Azur. Dus, laat u betoveren door de charme van deze unieke stad en ontdek de verborgen schatten die achter de glitz en glamour van Saint-Tropez schuilgaan.