Het historische centrum van Saint-Tropez: een pittoreske reis door de tijd

27 mei 2023
Het historische centrum van Saint-Tropez: een pittoreske reis door de tijd

Saint-Tropez, gelegen aan de betoverende Côte d'Azur, is ongetwijfeld een van de meest iconische bestemmingen in Zuid-Frankrijk. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met luxe jachten, designer boetieks en zonovergoten stranden, heeft Saint-Tropez ook een rijke geschiedenis en een charmant historisch centrum dat het ontdekken meer dan waard is.

In deze blogpost nemen we je mee op een 1500-woorden reis door het historische hart van Saint-Tropez, waar je de tijdloze schoonheid van de smalle straatjes, oude gebouwen, kleurrijke pleinen en adembenemende uitzichten zult ontdekken.

La Ponche: het oudste deel van Saint-Tropez

Onze reis begint in La Ponche, het oudste en meest karakteristieke deel van Saint-Tropez. La Ponche was ooit een vissersdorpje en de thuisbasis van de vroegste bewoners van de stad. Terwijl je door de geplaveide straatjes wandelt, is het niet moeilijk voor te stellen hoe het leven hier honderden jaren geleden moet zijn geweest.

De huizen in La Ponche, met hun pastelkleurige gevels en luiken, zijn een lust voor het oog. Veel van deze huizen zijn zorgvuldig gerestaureerd en omgetoverd tot boetiekhotels, gezellige restaurants en charmante kunstgalerijen. Neem de tijd om de smalle straatjes en steegjes te verkennen, en vergeet niet omhoog te kijken naar de prachtige smeedijzeren balkons en de met bloemen versierde vensterbanken.

Place des Lices: het levendige hart van Saint-Tropez

Een paar stappen verwijderd van La Ponche ligt Place des Lices, het levendige hart van Saint-Tropez. Dit grote, schaduwrijke plein is omzoomd met platanen en wordt beschouwd als de ontmoetingsplaats bij uitstek voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Place des Lices is vooral bekend om zijn kleurrijke markt, die elke dinsdag en zaterdagochtend plaatsvindt. Hier kun je verse, lokale producten kopen, zoals groenten en fruit, kaas, olijfolie, honing en kruiden. De markt biedt ook een breed scala aan kleding, accessoires, souvenirs en handgemaakte producten, waardoor het de perfecte plek is om te winkelen voor unieke geschenken.

Naast de markt is Place des Lices ook een populaire locatie voor traditionele jeu de boules-wedstrijden. Neem plaats op een van de vele terrasjes rondom het plein en geniet van een verfrissend glas rosé terwijl je de lokale bevolking hun vaardigheden in deze klassieke Franse sport ziet tonen.

De citadel van Saint-Tropez: een duik in het verleden

Een bezoek aan het historische centrum van Saint-Tropez zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de indrukwekkende citadel, die op een heuvel ten oosten van de stad ligt. Het bouwwerk, dat dateert uit de 17e eeuw, is een belangrijk symbool van het militaire verleden van Saint-Tropez en biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de stad.

Neem de tijd om het Maritiem Museum, dat zich in de citadel bevindt, te verkennen. Hier vind je een uitgebreide collectie artefacten, schilderijen en documenten die de maritieme geschiedenis van Saint-Tropez en de Côte d'Azur illustreren. Na je bezoek aan het museum kun je genieten van een wandeling rond de citadel, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de stad, de haven en de Middellandse Zee.

De kerk van Saint-Tropez: een spiritueel hoogtepunt

In het hart van het historische centrum van Saint-Tropez staat de Eglise Notre-Dame de l'Assomption, een prachtig barok kerkgebouw dat dateert uit de 18e eeuw. De kerk, met zijn opvallende klokkentoren in okerkleur, is een van de meest herkenbare monumenten van de stad en een belangrijk spiritueel centrum voor de lokale gemeenschap.

Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met prachtige houten beelden, vergulde altaren en kleurrijke muurschilderingen. Een bijzonder hoogtepunt is de relikwie van Saint-Tropez, de heilige waarnaar de stad is vernoemd. Volgens de legende was Saint-Tropez een Romeinse soldaat die werd onthoofd vanwege zijn christelijke geloof. Zijn lichaam zou in een boot zijn geplaatst, samen met een haan en een hond, en uiteindelijk op de kust van de stad zijn aangespoeld.

Conclusie: een tijdloze schoonheid

Hoewel Saint-Tropez synoniem is met glamour en luxe, is het historische centrum van de stad een ware schat aan cultureel en architectonisch erfgoed. Van de pittoreske straten van La Ponche tot het bruisende Place des Lices, en van de indrukwekkende citadel tot de prachtige kerk van Notre-Dame de l'Assomption, er is geen tekort aan bezienswaardigheden en ervaringen om je onder te dompelen in de rijke geschiedenis van deze betoverende stad aan de Côte d'Azur.

Dus als je Saint-Tropez bezoekt, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om het historische centrum te verkennen en te genieten van de tijdloze schoonheid die het te bieden heeft. Bon voyage!